Hristiyanlık İnancına Göre Kurban Kavramına Bakış Nasıldır? 
(3.BÖLÜM)

3. Bölümde İsa Mesih'in insanlar için nasıl bir kurban olduğunu inceleyeceğiz. Üstelik gönüllü bir kurban! Seve seve!
Bölümün sonunda bulunan yönergelere göre ise metinlerde anlatılanları keşfetmeye çalışacağız.

Birazdan okuyacağınız her söz Tevrat-Zebur ve İncil'den alınmıştır. Hiçbir insan sözü katılmamış, yorum yapılmamıştır. Okuma setimizin amacı ayetleri sizlere sunmak ve sorularla kendi çıkarımlarınızı edinmenizdir.

Böylece tarafsız ve objektif bir şekilde Kutsal Kitap okumuş olacaksınız. "
                                                                                                                                                                                  "İyi Okumalar."

3.Çalışma : Hristiyanlar neden kurban kesmez?

"Susun Egemen RAB’bin önünde, Çünkü O’nun günü yaklaştı. RAB BİR KURBAN HAZIRLADI, Konuklarını çağırdı."
(Sefanya 1:7)

 

Luka 22:7-20 - İsa Mesih Havarilerile Fısıh Yemeğini Yiyor

Fısıh kurbanının kesilmesi gereken Mayasız Ekmek Günü geldi. İsa, Petrus'la Yuhanna'yı, “Gidin, Fısıh yemeğini yiyebilmemiz için hazırlık yapın” diyerek önden gönderdi. O'na, “Nerede hazırlık yapmamızı istersin?” diye sordular. İsa onlara, “Bakın” dedi, “Kente girdiğinizde karşınıza su testisi taşıyan bir adam çıkacak. Adamı, gideceği eve kadar izleyin ve evin sahibine şöyle deyin: ‘Öğretmen, öğrencilerimle birlikte Fısıh yemeğini yiyeceğim konuk odası nerede? diye soruyor.’ Ev sahibi size üst katta, döşenmiş büyük bir oda gösterecek. Orada hazırlık yapın.” Onlar da gittiler, her şeyi İsa'nın kendilerine söylediği gibi buldular ve Fısıh yemeği için hazırlık yaptılar. Yemek saati gelince İsa, elçileriyle birlikte sofraya oturdu ve onlara şöyle dedi: “Ben acı çekmeden önce bu Fısıh yemeğini sizinle birlikte yemeyi çok arzulamıştım. Size şunu söyleyeyim, Fısıh yemeğini, Tanrı'nın Egemenliği'nde yetkinliğe erişeceği zamana dek, bir daha yemeyeceğim.” Sonra kâseyi alarak şükretti ve, “Bunu alın, aranızda paylaşın” dedi. “Size şunu söyleyeyim, Tanrı'nın Egemenliği gelene dek, asmanın ürününden bir daha içmeyeceğim.” Sonra eline ekmek aldı, şükredip ekmeği böldü ve onlara verdi. “Bu sizin uğrunuza feda edilen bedenimdir. Beni anmak için böyle yapın” dedi. Aynı şekilde, yemekten sonra kâseyi alıp şöyle dedi: “Bu kâse, sizin uğrunuza akıtılan kanımla gerçekleşen yeni antlaşmadır. 



"Tanrı Mesih’i, kanıyla günahları bağışlatan ve imanla benimsenen kurban olarak sundu. Böylece adaletini gösterdi. Çünkü sabredip daha önce işlenmiş günahları cezasız bıraktı. Bunu, adil kalmak ve İsa’ya iman edeni aklamak için şimdiki zamanda kendi adaletini göstermek amacıyla yaptı.
(Romalılar 3:25)

"...Oysa Mesih, kendisini bir kez kurban ederek günahı ortadan kaldırmak için çağların sonunda ortaya çıkmıştır.  İnsanın bir kez ölmesi, sonra da yargılanması kaçınılmaz olduğu gibi, Mesih de birçoklarının günahlarını yüklenmek için bir kez kurban edildi. İkinci kez, günah yüklenmek için değil, kurtuluş getirmek için kendisini bekleyenlere görünecektir.  Kutsal Yasa’da gelecek iyi şeylerin aslı yoktur, sadece gölgesi vardır. Bu nedenle Yasa, her yıl sürekli aynı kurbanları sunarak Tanrı’ya yaklaşanları asla yetkinliğe erdiremez. Erdirebilseydi, kurban sunmaya son verilmez miydi? Çünkü tapınanlar bir kez günahlarından arındıktan sonra artık günahlılık duygusu kalmazdı." (İbraniler 9:26-10:2)


Bunun için, sevgili çocukları olarak Tanrı'yı örnek alın. Mesih bizi nasıl sevdiyse ve bizim için kendisini güzel kokulu bir sunu ve kurban olarak nasıl Tanrı'ya sunduysa, siz de öylece sevgi yolunda yürüyün. 
(Efesliler 5:1-2)

İbraniler 9:23-27 (Son Kurban)

Böylelikle aslı göklerde olan örneklerin bu kurbanlarla, ama gökteki asıllarının bunlardan daha iyi kurbanlarla temiz kılınması gerekti. Çünkü Mesih, asıl kutsal yerin örneği olup insan eliyle yapılan kutsal yere değil, ama şimdi bizim için Tanrı'nın önünde görünmek üzere asıl göğe girdi. Başkâhin her yıl kendisinin olmayan kanla En Kutsal Yer'e girer; oysa Mesih kendisini tekrar tekrar sunmak için göğe girmedi. Öyle olsaydı, dünyanın kuruluşundan beri Mesih'in tekrar tekrar acı çekmesi gerekirdi. Oysa Mesih, kendisini bir kez kurban ederek günahı ortadan kaldırmak için çağların sonunda ortaya çıkmıştır. İnsanın bir kez ölmesi, sonra da yargılanması kaçınılmaz olduğu gibi, *Mesih de birçoklarının günahlarını yüklenmek için bir kez kurban edildi.* İkinci kez, günah yüklenmek için değil, kurtuluş getirmek için kendisini bekleyenlere görünecektir

"Oysa MESİH GÜNAHLAR İÇİN SONSUZA DEK GEÇERLİ TEK BİR KURBAN sunduktan sonra Tanrı’nın sağında oturdu."
(İbraniler 10:12)


[Bu ayetler Tevrat-Zebur ve İncil'den alınmıştır.]
(Bu ayetleri 2 kere ve sesli şekilde okumanız önerilir)


Yukardaki Ayetlere Göre ; 


1- Ayetleri özetleyiniz. Sizce Mesih bu fedâkârlığı neden yaptı?
2- Metne göre Tanrının karakteri hakkında neler gördünüz?
3- İnsanlar hakkında neler öğrendiniz?
4- Bu ayetleri okuduğunuzda hayatınızda değiştirmeniz gerektiğini düşündüğünüz bir şey aklınıza geldi mi?
5- Bu ayetleri paylaşmak istediğiniz birisi aklınıza geldi mi?

Anlayamadığınız veya sormak istediğiniz konular için aşağıdaki iletişim seçeneklerini kullanabilirsiniz